Att bli fodervärd åt en hund

Om man inte direkt vill adoptera en hund finns det andra alternativ. Både Polisens och Försvarsmaktens tjänstehundar letar efter fodervärdar när de är små och inte tillräckligt gamla för att ingå i myndigheternas tjänst. Läs mer om hur du blir fodervärd här nedan.

När man ser alla duktiga polishundar eller sökhundar som är oumbärliga i sitt arbete och löser brott genom sin instinkt och luktsinne som vi människor aldrig gjort, undrar man förstås hur dessa hundar lever. Polisen och Försvarsmakten använder sig av olika raser; framför allt schäferhundar, rottweiler och labradorer och dessa hundar föds på hundavelsstationer, ofta i Skellefteå.

Myndigheterna behöver ett visst antal hundar varje år så kullarna kan räknas till uppemot 35-40 st./år.

Fram till de är 15-18 månader gamla behöver de fodervärdar innan de är kapabla att göra lämplighetstester för att bli tjänstehundar. Det är således fodervärdarna som ansvarar för den första valptiden och grunduppfostran.

Hur blir man fodervärd?

Om man vill bli fodervärd kan man skicka in en intresseanmälan på Polisens eller Försvarsmaktens hemsida och ställa sig i kö. När man skickat in sin anmälan, tar myndigheterna kontakt med dig för att kontrollera att du är lämplig och att du har förutsättningarna för att ta hand om en liten valp, precis som hos vanliga uppfödare eller hundstall.

Det fordrar inte att man har haft hund tidigare men man ska ha tid och ork att åta sig uppdraget. Det som är positivt är att du själv inte behöver betala för veterinärvård, utrustning eller foder. Detta står myndigheten för.

Man behöver heller inte gå kurser eller lydnadsträning men man ska ändå försöka träna valpen till att umgås med andra hundar och människor.

Det svåra är att göra sig av med hunden senare. Man har fäst sig vid en liten varelse och många blir ledsna när hunden flyttar. Detta sker enbart om hunden klarar testet vid 1,5 års ålder, annars kan man bli erbjuden att ta hand om den för evigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *