Att starta ett hundhem

När man ser alla stackars hundar som ivrigt väntar på att få känna trygghet omkring sig igen och som kanske är traumatiserade av tidigare händelser, är det enkelt att ta beslutet att starta sitt eget hundhärbärge. Dock kan det vara lättare sagt än gjort och det är mycket man behöver tänka på för att verksamheten ska gå ihop. Det är trots allt levande varelser man har att göra med och deras behov kan inte läggas åt sidan bara för att man en dag inte har lust att gå till jobbet.

Tillstånd av Länsstyrelsen

För att starta en verksamhet som denna måste man ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen, som kommer att kontrollera om man faller inom kategorin lämpliga hundhemsägare. Myndigheten kommer dessutom att utföra kontinuerliga kontroller för att se att man inte missköter sig eller hundarna.

Andra frågor att ställa sig

Det man således behöver fundera över flera gånger, är om man har en tillräckligt stor lokal, om ekonomin tillåter att man startar upp ett hem, om man har vänner och bekanta som kan agera volontärer, om man har tid och ork, om stället störs av trafik eller ligger intill ett område som är stökigt på kvällar eller nätter, hur el, vatten och avlopp ser ut i lokalen samt om man har ordentlig kunskap om hundar och deras behov.

Alla hundar är nämligen inte lugna och tillgivna. Många är skräckslagna och kan riskera att bitas, vissa är sjuka och behöver omfattande vård, andra klarar inte av vissa ljud eller andra hundars närvaro o.s.v. Det är alltså mycket man behöver ta hänsyn till och det blir inte alltid som man tänkt sig i slutändan. Oftast kommer resultatet att bli ännu krångligare än vad man väntat sig och då måste man vara säker på att orka fortsätta och lösa problemen.

Att finansiera verksamheten är inte alltid lätt

Att alltid försöka hitta pengar till verksamheten, är också något som är tidskrävande och fordrar hjälp från andra. Samtidigt älskar många hundhemsägare det de håller på med och skulle aldrig tveka en sekund att börja om på nytt om det så krävdes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *