Hundhemmens syfte

Miljontals och åter miljontals hundar världen över söker ett nytt hem efter att ha blivit övergivna eller lämnade av tidigare ägare. I många andra länder ser man dessvärre inte så hårt på detta utan låter hundarna vistas på gatorna och driva omkring som vilka luffare som helst. Men i Sverige och i stora delar av övriga Europa försöker vi åtminstone göra tillvaron för dessa vovvar lite drägligare genom att anmäla lidande, skador, misshandel, vanvård och ensamma hundar som verkar sakna ett hem.

Hundhemmets insatser

Tack vare ett stort antal hundhem världen över som regelbundet får in herrelösa hundar eller hittar dem själva, lyckas man numera att omplacera de flesta av dem om de tidigare har blivit utsatta för våld eller vanvård. På hundhemmet går man igenom hundarna med veterinärkontroller, smittskydd, karantän ett antal veckor samt för att se hur de mår psykiskt. Detta för att sedan leta efter en ny husse eller matte åt dem.

På dessa härbärgen arbetar ofta ett större antal volontärer som brinner för att hjälpa hundar. De tar ut dem på promenader, leker med dem, ger dem mat och försöker få dem att känna någon slags livslust igen.

Detta arbete är mycket behjärtansvärt då hundhemmen oftast drivs i privat ägo utan större ekonomiska resurser. Man är således beroende av kommunbidrag, sponsorer, privata gåvor samt riktiga och genuina djurvänner som bryr sig om djuren utan att tänka på vinst.

Dock måste djurhemmet gå runt om man ska kunna betala veterinärkostnader, foder, boxar och el till lokalen och det är inte alltid lätt. Därför är det många hundhem som går samman eller samarbetar med jourhem osv för att göra det enklare att hitta sätt att finansiera sin verksamhet.

Ge ett bidrag

Om man vill bidra till diverse hundhem kan man gärna sätta in en slant genom olika betalningsalternativ. Alla gester uppskattas och välkomnas mycket av djurhemmets ägare och man är säker på att göra en välbehövlig insats till något som faktiskt är viktigt i samhället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *