Val av hundstall

Som tidigare nämnts kan man enkelt gå in på nätet för att kolla upp alla de hundhem som finns tillgängliga i din omgivning. Det finns också sajter som har listat alla härbärgen från norr till söder så att du enkelt kan hitta en plats nära dig, t.ex. i Omplaceringsregistret. Däremot brukar många sajter endast lista olika härbärgen, både statliga och privata, men de utför inte kontroller för att se om dessa hem uppfyller kraven som Jordbruksverket och länsstyrelserna fordrar.

Det finns nämligen oändligt många djurhem och vissa är nationellt erkända samtidigt som det finns en mängd mindre privata aktörer som kan fungera lika bra. Det gäller alltså för dig att ta reda på så mycket fakta som möjligt om hundhemmet som intresserar dig.

“Hundstallet” i Stockholm är ett mycket bra och välkänt hundhem som har funnits under lång tid.

Oseriösa hundhem

Det är ibland inte lätt att veta om ett hundhem är oseriöst eftersom det inte står skrivet i pannan på ägarna. Dock har Länsstyrelsen en “svart lista” på djurägare som har förbud eller restriktioner att äga hund eller andra djur. Denna lista kan vara värd att titta lite närmare på så man undgår misstag.

Man ska också tänka på att helst undvika att adoptera en hemlös hund som kommer från utlandet om man inte vet exakt var hunden kommer ifrån samt dess historia. Visst är det tragiskt med alla hemlösa hundar från exempelvis Spanien och Portugal, men har du otur, vilket sker ganska ofta, bär hunden på en mängd sjukdomar och skador som kommer tvinga er till avlivning inom en snar framtid. Länsveterinärerna varnar just för sådana hundar. Adoptera således helst en hund från Sverige såvida ni inte har all information dokumenterad.

De flesta hundhem drivs i privat regi och det medför både duktiga och mindre duktiga personer. Om du ska betala en massa pengar som du sedan inte kan få tillbaka, bör du akta dig. Visserligen måste alla hundhem överleva, men någon måtta får det vara.

Be alltid om dokument och veterinärintyg. Om det inte finns att tillgå, välj ett annat djurhem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *