Fem fåglar utan vingar

Att flyga är fåglarnas förmåga. Eller? Här är fem fåglar som föredrar att flyga än att flyga, simma eller vara rädda.

Pingvin

Här är en fågel som inte stönar över vädret. Pingviner bor främst i Antarktis. Och där blir det kyligt. Pingvinen kan dock överleva i kallare temperaturer på grund av sin tjocka, vattentäta fjäderdräkt. De har också ett nätverk av blodartärer som upprätthåller värmen från vingarna och benen – deras storlek varierar. Dvärgpingvinen, som är den minsta, blir dock bara 30 centimeter lång. Kejsarpingvinen, den största, kan bli cirka en meter lång och upp till 30 kilo i vikt. Och nej, den här fågeln flyger inte heller med sina vingar. Istället hjälper pingvinernas vingar till deras anpassning till vattenlivet. När pingvinerna måste simma fungerar de som åror. De kan navigera i vattnet snabbt på grund av detta.

Kejsarpingvinerna kan sjunka under vatten i upp till 20 minuter och dyka till ett djup av 560 meter. Skulle du kunna tänka dig att göra det en stund?

Struts

Världens största fågelart är denna, i själva verket. Och det är inte bara den långa halsen som är skyldig. Den enorma strutsen kan bli cirka 3 meter lång och väga 133 kilo. Strutsar har breda vingar. Den kan dock inte flyga. Konstigt va? Istället använder den sina grenar för att uppvakta potentiella partners eller skrämmer motståndare. Strutsarna har dock robusta, stora ben. Det kan därför gå ganska snabbt. Strutsarna kan springa i 70 kilometer i timmen i sin toppfart. De bor på savanner och halvöknar i Afrika.

Kiwi

Endast i Nya Zeeland kan du hitta denna fågel. Du kanske aldrig ser någon där, även om du är där. På natten trivs den som mest. Kiwi-fågeln har kraftfulla ben, fötter, klor och långa näbbar. Den är 35 till 55 centimeter lång och väger 1-4 kg. Jämförelsevis sett är denna fågels vingar betydligt mindre. Bara 4-5 cm lång! Varje gren har dock en klo i den distala änden som insekten använder för att försvara sig från rovdjur. Kiwi-fåglar föredrar att leva i par snarare än ensamma. Är de inte bedårande?

Kasuar

Denna fågel har blanka, svarta fjädrar. Dessutom är halsen klarblå! I norra Australien och Nya Guinea finns kasuarier. De kan väga upp till 58 kilo och är mellan en och två meter höga. Dessutom har denna fågel vingar men använder dem inte för att flyga. Vingarna är små, men de har större, skarpt spetsiga skaft. När kasuaren behöver försvara sig använder den dem. Huvudet spirar ett horn! Kasuaren kan använda den för att gräva efter mat bland löven. Denna fågel bör undvikas. Den har tre tår, och en är utrustad med en gigantisk spetsig klo. Dessutom attackerar kasuaren med sparkar när den uppfattar ett djur eller en person som ett hot. Ett vapen är gjort av en klon.

Emus

Denna fågel har ett strutsliknande utseende. Speciellt med tanke på hur lång halsen är. Den kan bli cirka två meter lång, väga cirka 50 kilo och finns bara i Australien. Att leva i stora flockar är emuer. Det har rapporterats att vissa förpackningar innehåller tiotusentals emuer. De konsumerar färska skott, frukter och frön.

Lårbenet har mindre vingar än strutsen. De mäter bara 20 cm.

DELA MED SIG :
joe-caione-qO-PIF84Vxg-unsplash
William C. Pierce

Ta en gratis åktur på vår blogg och kolla de senaste artiklarna om hundar och hur man tar hand om dem.

SENASTE VIDEO

Älska min resa

Play Video
VÅR BLOGG

Prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu för att få de senaste uppdateringarna!